La Centrul Mitropolitan din Nürnberg a avut loc sâmbătă, 22 septembrie, cu binecuvântarea şi participarea ÎPS Părinte Mitropolit Serafim – în asociere cu Ambasada României din Germania – prima reuniune regională a rețelei medicilor și a grupului de inițiativă al specialiștilor în IT români din sudul Germaniei.
În anul dedicat al Centenarului Marii Uniri și al Unității Neamului, Ambasada României de la Berlin, împreună cu mai multe personalități de vârf ale diasporei române active în diverse domenii, a inițiat Clubul Academic Român, din dorinţa de a sprijini realizarea unor forumuri profesionale ale specialiștilor români. Acest proiect urmărește să susțină crearea unor rețele profesionale ale românilor, să promoveze excelența profesională românească în cadrul societății germane și să sprijine proiectele specialiștilor români din Germania, atât în contextul societății germane, cât și prin dezvoltarea de parteneriate cu specialiști din România.
Fiindcă există multe arii profesionale de interes, în urma încheierii unui acord de colaborare între Ambasada României de la Berlin şi Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, în acţiunea de sprijinire a Diasporei române a avut loc la Nürnberg sâmbătă, 22 septembrie prima întâlnire dedicată medicilor şi specialiştilor IT români din partea de sud a Germaniei.
Reuniunea a debutat cu Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim, care apoi, în deschiderea conferinţei a salutat prezenţa unui număr de 40 de medici şi IT-işti la sediul Mitropoliei. Ierarhul le-a vorbit oaspeţilor despre dificultăţile începuturilor Mitropoliei şi despre activitatea de astăzi a Bisericii Ortodoxe Române în susţinerea românilor din Diaspora. Mitropolitul a mulţumit tuturor celor care au răspuns la apelul de a participa la prima reuniune de acest fel, exprimându-şi speranţa în asocierea acestora spre binele românilor din Diaspora şi din ţară, prin dezvoltarea de proiecte profesionale, sociale şi filantropice.
În numele Domnului Ambasador Emil Hurezeanu, domnul ministru consilier Iulian Costache de la Ambasada din Berlin a salutat prezenţa medicilor şi IT-iştilor români la întâlnirea de la Nürnberg, domnia sa prezentând proiectul Clubului Academic Român şi rolul acestuia în dezvoltarea unei reţele de profesionişti în domeniile înalte pornind de la ştiinţele exacte şi disciplinele umaniste şi până la domeniile artistice. Au urmat intervenţiile profesorului Dr. med. Dr. h. c. Horia Sîrbu (Universitätsklinikum Erlangen), doamnei dr. med. Liliane Michels (Universitätsklinikum Tübingen) şi a doamnei Privatdozentin Dr. med. Marciana–Nona Duma (Universitätsklinikum München). Sesiunea inaugurală a fost urmată de prezentarea tuturor participanţilor, sosiţi în special din Bavaria şi Baden-Württemberg, precum şi din landurile Nordrhein-Westfalen, Hessen, Berlin şi Thüringen. Alături de medici şi specialiştii IT s-au aflat şi doamna Doina Dolbea, preşedintele Asociaţiei româneşti „Romanima” din Nürnberg, Sabine Eisenburger, realizatoarea emisiunii româneşti „Luceafărul”, transmisă săptămânal de Radio Z din Nürnberg, Ionela van Rees-Zota, preşedintele asociaţiei „Dacia” din Nürnberg şi coordonatoarea agenţiei de ştiri pentru Diaspora „Aşii Români” – care a anunţat deschiderea festivă, în 6 octombrie, a Centrului Cultural Româno-German din capitala Franconiei.
După pauza de prânz, domnul Iulian Costache a prezentat viitoarea platformă a Clubului Academic Român, unde urmează a fi promovate atât cultura română şi legăturile ei cu spaţiul germanofon, cât şi viitoarele forumuri profesionale româneşti. De asemenea, au fost prezentate obiectivele, activităţile şi proiectele propuse a fi a fi abordate în cadrul Clubului Academic Român și, în mod specific, a rețelei mediilor medicale /a IT-iștilor, precum şi a câtorva exemple de succes realizate de specialişti români în Germania.
Între concluziile reuniunii se numără viitoarea deschidere a platformei Clubului Academic, prin intermediul căreia se vor facilita contactele între specialiştii de diferite categorii, inițierea unei rețele a specialiștilor în IT care să dezvolte platforma discutată, precum şi pregătirea reuniunii medicilor români din nordul Germaniei, programată la Berlin în 31 octombrie, care va fi precedată de o gală dedicată personalităţilor româneşti din Diaspora.