Ionela van Rees-Zota pe ruta Nürnberg – Bucureşti – Iaşi şi retur

Românca Ionela van Rees-Zota, care trăieşte de 10 ani la Nürnberg, în Germania, a realizat recent un lucru extrem de important pentru diaspora românească din centru Europei, un Centru Cultural Româno-German şi Ajutor şi Integrare. Inaugurarea acestui centru a avut loc pe 19 mai 2018, la Nürnberg (Germania), în faţa unui public numeros şi a unor importante personalităţi din cele două ţări prietene. În prim planul manifestării s-a aflat Ionela van Rees-Zota, care este şi managerul general al Agenţiei de Presă „Aşii Români” şi al revistei lunare de limba română „Vocea Ta”, care a primit felicitări şi încurajări de la toată lumea, cu speranţa că acest centru va fi de un real ajutor pentru românii care trăiesc şi muncesc în Germania.

Peste puţine zile, la invitaţia doamnei Sandra Pralong – Consilier de stat în Departamentul pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor – Administraţia Prezidenţială, Ionela van Rees-Zota a „zburat” pe calea aerului spre Bucureşti, unde a participat la Festivalul Culturii Românilor de Pretutindeni şi a vizitat Palatul şi Muzeul Naţional Cotroceni.

„Am fost la Palatul Cotroceni, alături de oameni deosebiți, calitativi și unici! Am primit şi o cruce pe care mi-am dorit-o mult – CRUCEA REGINEI MARIA. Totodată am avut ocazia și onoarea să-l cunosc pe Dr. Lucian V. Orășel – consilierul personal al Președintelui Trump, legând un parteneriat în vederea colaborării în viitorul apropiat!”, a menţionat, din Capitala României, Ionela van Rees-Zota.

De la Bucureşti la Iaşi nu este decât o… aruncătură de băţ, de vreo 400 km şi iată că Ionela van Rees-Zota ajunge şi la Iaşi, fosta Capitală a României în urmă cu 100 ani! În anul Centenarului Marii Uniri (1918-2018), la invitaţia Primăriei Municipiului Iaşi, Ionela van Rees-Zota participă într-o zi de sâmbătă, 26 mai 2018, în Sala „Vasile Pogor” de la Palatul Roznovanu la o întâlnire germano-helveto-română, alături de doamna Elena Drăghicescu – Preşedinta Clubului de Prietenie Helveto-Român, de domnul Mihai Batog-Bujeniţă – Preşedintele Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI / Asociaţie înfrăţită cu Asociaţia Culturală Dacia e.V. din Nürnberg – preşedinte în Germania Ionela van Rees-Zota) şi de doamnele din cadrul Biroului Diasporă al Primăriei ieşene.

Ionela van Rees-Zota, Mihai Batog-Bujeniţă şi Elena Drăghicescu

„Evenimentul la care am participat a fost dedicat unor proiecte culturale şi a fost moderat cu mult profesionalism de reprezentantele Biroului Diaspora al Primăriei ieşene. La un moment dat, răspunzând la o întrebare referitoare la critici, doamna Ionela a răspuns cu un frumos proverb românesc: Nici nebunii nu dau cu piatra în pomul fără roade! Cele două doamne venite din Germania şi Elveţia, Ionela van Rees-Zota şi Elena Drăghicescu, au prezentat aspecte din activitatea asociaţiilor culturale pe care le conduc, despre proiecte de viitor şi despre impactul publicaţiilor în rândul diasporei româneşti”, ne-a declarat scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă, la finalul întâlnirii de la Primăria ieşeană.

În continuare, am mai consemnat: „Astăzi (NR – 26 mai 2018) am început ziua la Primăria din Iași, apoi am vizitat Muzeul Unirii, unde m-am încărcat de emoție și istorie. Am făcut un salt în trecut și am fost protagonista unei părți din istorie care a marcat România! De asemenea, am legat noi parteneriate în vederea colaborării cu Centrul Cultural Româno-German de Ajutor și Integrare din Nürnberg! Mai urmează și alte parteneriate…”, a declarat Ionela van Rees-Zota, care a mai povestit în zilele următoare: „Am mai vizitat Bojdeuca lui Creangă, Casa Memorială a lui George Topîrceanu. De fapt, eu mă trag din neamul lui Topîrceanu, sunt o strănepoată, na că am divulgat-o și pe asta, iar nu în cele din urmă am avut o zi superbă la Grădina Botanică din Iași, alături de verișoara mea, pe care nu am mai văzut-o de mai bine de 25 ani! Mulțumesc Lăcrămioara Popa pentru această zi deosebită și de asemenea, minunatului tău soț pentru ospitalitate! Sper să ne revedem curând! Pur și simplu, vă iubesc!”.

În perioada Rusaliilor, după ce s-a închinat şi la Sf. Parascheva, de la Mitropolia ieşeană şi a vizitat Biserica Trei Ierarhi, Ionela van Rees-Zota a mai vizitat alte obiective turistice din Iaşi, Humuleşti şi Tg. Neamţ, a fost la câteva dintre mănăstirile din nordul Moldovei.
Pe 29 mai 2018, cu câteva ore înainte de a „zbura” înapoi în Germania, din nou pe calea aerului, pe ruta Iaşi – München şi mai apoi spre Nürnberg, Ionela van Rees-Zota s-a întâlnit, în zona „Palas”, şi cu jurnalistul ieşean Dan Teodorescu (redactor la Agenţia de Presă Aşii Români şi la revista Vocea Ta), cu Mariana Teodorescu (soţia acestuia) şi cu epigramista Angela Pistol, pentru a povesti „câte în lună şi în stele” la o limonadă, un ecler şi o îngheţată şi pentru a lectura imediat, cu multă plăcere şi interes, câteva pagini din cele două volume editate de Dan Teodorescu şi primite în dar de la autor – „Fotbalul Mic şi Fotbalul Mare”, acolo unde, la capitolul cultură, Ionela este cap de afiş!

„A fost încă o zi minunată petrecută la Iaşi, alături de oameni tare dragi mie, în locuri care m-au emoționat enorm!”, a mai menţionat Ionela van Rees-Zota, cu promisiunea că data viitoare, când va reveni la Iaşi, va avea posibilitatea să viziteze şi tot Palatul Culturii, de la B la Z, căci „A”-ul (holul de la intrarea) a fost văzut deja…